Piccredit: mykmu.net
DI ANTARA TAUGEH, SERAI & DURIAN
SAYA bertemu dengan seorang pemuda yang kini telah
menjadi seorang peniaga yang berjaya. Baharu lima tahun berniaga, dia sudah
punyai rangkaian gerai menjual makanan di pasar-pasar malam, pasar tani dan di bandar-bandar
kecil. Dia juga sudahpun membuka tujuh buah restoran. Kini sedang mula menjadi katerer
untuk pelbagai majlis keramaian.
Saya kenali Iwan ketika dia berniaga nasi lemak
bungkus secara kecil-kecilan di sebuah bandar di pinggir Lembah Kelang. Dia tempah
nasi lemak itu daripada beberapa orang jirannya. Dalam sehari dia menjual 100
bungkus nasi lemak. 40 bungkus nasi lemak biasa, 20 bungkus nasi lemak telur,
20 bungkus nasi lemak sotong dan 20 bungkus lagi nasi lemak sambal udang.
Paling lewat pun, dalam masa dua jam, kesemua nasi
lemaknya akan habis dibeli. Yang datang mendapatkan nasi lemaknya itu bukan
sahaja orang perseorangan, bahkan sebilangan daripada mereka singgah ke gerainya
dengan kereta. Mereka membeli tidak kurang lima bungkus. Ramai juga di antara
pelanggan yang berkenderaan ini tidak turun daripada kereta. Mereka hanya
memesan dan Iwan akan menghulurnya kepada si pembeli.
Apabila Iwan berumahtangga, isterinya terus berhenti
kerja untuk membantunya. Ibu mertuanya yang pandai memasak, mula membuat nasi
lemak untuk jualan Iwan. Bermulalah sebuah perusahaan kecil. Oleh kerana nasi
lemak Iwan itu murah, enak dan cukup sebagai pengalas perut, nasi lemaknya
terus laku. Daripada 100 bungkus, Iwan dapat menjual 200 bungkus sehari.
Apabila perniagaan semakin maju, adik beradik Iwan
dan isterinya yang pada mulanya datang membantu telah mula membuka gerai di
pelbagai lokasi di Lembah Kelang. Jumlah gerai bertambah menjadi lima dan
akhirnya sepuluh. Senang-senang, mereka menjual tidak kurang 1,500 bungkus nasi
lemak sehari.
Melalui kontak yang ada, perniagaan Iwan mula
berkembang ke pasar-pasar malam, pasar tani dan juga di bandar-bandar kecil
yang berhampiran. Dalam masa tiga tahun, Iwan mula membuka restoran. Daripada sebuah,
menjadi dua buah dan akhirnya tujuh buah restoran. Menurut ceritanya, saya rasa
Iwan akan pergi jauh dalam dunia perniagaannya apabila dia mula menjadi katerer
untuk majlis-majlis tidak kurang 1,000 orang.
Saya mengambil peluang untuk bertanya beliau
bagaimanakah dia dapat memperkembang perniagaannya dengan begitu pantas dan
nampaknya kukuh? Jawabnya, dia berpegang pada konsep taugeh, serai dan durian. Katanya,
jika seseorang itu mengikut prinsip ini, perniagaannya akan berkembang dalam tiga
peringkat dengan cara sistematik.
Kata Iwan, tatkala dia mula berniaga, dia anggap
perniagaannya itu seperti membuat taugeh. Taugeh begitu cepat menjadi. Dalam
masa tiga hari, kacang hijau yang direndam dan diletak di tempat lembab sudah
boleh dituai dan dijual. Menjual nasi lemak bungkus adalah umpama membuat
taugeh. Ia mudah menjana pendapatan secara cepat dan tetap. Itulah peringkat
pertama perniagaannya.
Menanam serai pula mengambil masa yang lama sedikit.
Ia lebih sukar, tetapi apabila menjadi, pendapatannya lebih besar daripada
menjual taugeh apabila serai yang ditanam itu boleh dituai dalam masa enam
bulan. Berniaga di restoran memang nampaknya boleh menjana pendapatan harian,
tetapi di peringkat permulaan, ia mengambil masa berbulan untuk membina jumlah
pelanggan, mengurus kakitangan dan prasarana sebelum ia memperoleh keuntungan.
Inilah peringkat kedua yang Iwan andaikan seperti menanam serai.
Peringkat ketiga yang beliau andaikan seperti
menanam durian itu katanya adalah kerana ianya mengikut musim. Apabila tiba
musim orang membuat majlis perkahwinan atau keramaian, pada musim cuti sekolah
atau hujung tahun maka dia akan memperoleh pendapatan yang lebih besar melalui
kerja bermusim itu.
Apabila dia mempunyai perniagaan seperti membuat
taugeh, menanam serai dan durian, pendapatannya juga datang daripada tiga
saluran. Pertama, secara kecil tetapi lekas, kedua secara sederhana dan ketiga
secara besar walaupun tidak kerap.
Saya lihat kepandaian Iwan dalam menyusun strategi
perniagaan makanannya secara sistematik. Banyak juga perniagaan-perniagaan yang
lain secara tidak langsung melalui tiga peringkat ini. Perniagaan buku misalnya
boleh mengandaikan menanam taugeh dengan buku-buku popular seperti buku resipi
dan novel, menanam serai iaitu pendapatan yang jarang sedikit tetapi lebih
besar melalui buku-buku ilmiah. Dan, pendapatan bermusim yang besar seperti
menanam durian apabila sesebuah syarikat itu mendapat kontrak membuat buku
teks.
Begitu juga perniagaan produk herba, alatulis, tudung,
mainan, menjual kereta, perkhidmatan mencuci, malah menebas pun harus melalui
tiga peringkat kecil, sederhana dan besar, atau membuat taugeh, menanam serai
dan juga durian. Kata Iwan, perniagaan yang mula secara besar-besar dengan
modal yang berjuta-juta kononnya untuk memperoleh untung yang berbilion-bilion
itu mempunyai risiko yang lebih besar. Ia bukan setakat melibatkan modal,
tetapi maruah diri yang mungkin tergadai kerana tidak mengikut prinsip yang
tersusun itu.
Saya teringatkan 1MDB lalu tersenyum. Iwan turut
tersenyum. Apakah senyumannya dan senyuman saya itu mengenai syarikat yang
sama?
No comments:
Post a Comment