Tuesday, April 5, 2011

CERITAKAN KEBAIKANMU!Photo credit: prospect.rsc.org


MENDABIK DADA

ATAU BERKONGSI RASA


SAYA tidak sangka dapat bertemu dengan wira bina badan negara, Dato’ Malek Noor di Madinah sewaktu mengerjakan umrah. Ketika itu, kami sama-sama beratur untuk mengambil hidangan makan tengahari di hotel penginapan kami. Malek berbaju Melayu teluk belanga, berkain pelekat dan berkopiah ~ menampilkan kejohorannya.

Meskipun belum pernah berkenalan, namun senyuman manis dan sikap peramahnya menjadikan saya tidak kekok menyapanya. Malek menceritakan yang dia sudah tiga hari sampai daripada Makkah. Perbualan kami menjurus kepada pengalaman beliau ketika di Masjidil Haram.

Dengan wajah ceria, Malek Noor bercerita yang beliau mendapat apa yang dihajatinya. Walaupun tubuhnya sasa, nafasnya sesak juga apabila dirempuh jemaah lain, sehinggalah beliau dapat mengucup hajarul aswad. Dia juga dapat bersolat di hijr Ismail dan berdoa di multazam.

Sehari kemudian, saya terserempak lagi dengan Malek di lobi hotel. Kali ini beliau menceritakan pula bagaimana pada malam sebelumnya, beliau dapat bersolat di hadapan mimbar raudhah yang sentiasa penuh sesak dengan para jemaah sebelum menziarahi makam Rasulullah s.a.w. Saya kagum dengan rezeki yang diperoleh Malek. Itulah impian setiap orang yang berkunjung ke Masjid Nabawi.

Sekali pandang, apa yang diceritakan oleh Malek Noor seperti orang yang bercakap besar, seolah-olah bercerita dengan mendabik dada bahawa akulah orang yang dipilih Allah hingga mampu memperoleh semua yang dihajati. Namun, melihatkan keikhlasannya bercerita, saya tahu yang Malek hanya ingin berkongsi rasa. Sebab itulah hati saya tumpang gembira dan tidak meluat dengan ceritanya. Di dalam hati, saya ingin sekali mengikut jejaknya untuk memperoleh apa yang telah beliau lalui.

Bercakap besar dan berkongsi rasa adalah dua perkara yang berbeza. Bercakap besar ialah menyampaikan kejayaan-kejayaan diri dengan wajah riya’, seolah-olah kita sahaja yang boleh mendapat atau mampu melakukan sesuatu sedangkan orang lain tidak boleh. Rasa bangga diri orang yang bercakap besar seumpama seorang kanak-kanak yang berdiri di atas busut seraya mendabik dada seolah-olah dia sudah berada di puncak gunung.

Sedangkan orang yang berkongsi rasa, menceritakan apa yang dialami serta kejayaan yang diperolehi dengan harapan si pendengar dapat mencontohinya. Kita di pihak yang menerima, andainya berfikiran positif, bersangka baik atau husnu dzon, kita akan memperoleh banyak sekali ilmu yang disampaikan. Sebaliknya, andainya kita mempunyai sikap negatif, bersangka buruk, atau suu dzon, maka apa jua kebaikan yang disampaikan akan disambut dengan senyuman sinis kerana memperlekeh apa yang dikongsikan.

Barangkali, oleh kerana bimbang dikatakan sebagai orang yang bercakap besar, maka kita ramai di antara kita lebih senang berdiam diri meskipun kita mengetahui sesuatu lebih daripada orang lain. Kejayaan kita dalam perniagaan, pendidikan anak hingga berjaya dalam kerjaya, pengurusan kewangan, teknik belajar, malah rahsia kita membuat teh tarik yang sedap adalah di antara kebaikan-kebaikan yang seharusnya dikongsikan dengan orang lain.

Kita mesti berani dan tidak segan untuk berkongsi rasa. Jangan sekali-kali kita berasa bimbang dianggap bercakap besar kerana yang utama adalah berkongsi ilmu. Tentu sekali dalam sepuluh orang yang mendengar perkongsian rasa kita, akan ada seorang dua yang mencemuh. Tetapi itu tidak harus mematahkan semangat kita untuk menceritakan kebaikan pengalaman dan pengajaran yang kita lalui.

Apa jua kebaikan yang kita peroleh itu tidak harus disembunyikan dari pengetahuan orang lain. Lagi ramai orang lain tahu mengenai kebaikan yang kita kongsikan, ia lebih bagus. Malah, daripada sudut agama pun, kita dituntut untuk menyebar kebaikan yang dialami sebagai tanda syukur kita terhadap nikmat Allah s.w.t.

Wa amma bi ni’mati rabbika fahaddith. Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (zahirkan sebagai tanda bersyukur kepadaNya). Surah Ad-duha, ayat 11 jelas menggalakkan kita untuk berkongsi rasa. Itu jua cara untuk memperoleh pahala. Kerana itu, jangan rasa malu untuk menceritakan kejayaan-kejayaan diri.

Artikel ini akan terbit di akhbar Sinar Harian pada 6.4.2011.

5 comments:

 1. Kadangkala berasa serba-salah ketika hendak berkongsi rasa kerana merasakan kejayaan diri itu tidaklah sebesar mana.

  Namun pabila ditanya, mudah juga rasanya hendak berkongsi rasa...

  ReplyDelete
 2. Kebaikan yang diperolehi elok berkongsi rasa. Biasanya dalam bentuk nikmat yang kita dapat.

  Tapi pendapat saya, adalah berbeza dengan menzahirkan kebaikan yang kita perbuat.

  Yang pertama kebaikan yang kita dapat. Yang kedua kebaikan yang kita sampaikan.

  Sekarang pun banyak orang berbahas mengenai ini, medium berkongsi rasa sekarang banyak spt di FB dan Twitter; perbahasan lebih kepada samaada perkongsian tersebut boleh jadi riya'.

  ReplyDelete
 3. Memang banyak yang nak dikongsi tapi takut pula disalah ertikan.....saya suka baca artikel En.Nordin dari dulu sampai sekarang...terima kasih diatas segala tunjuk ajar dan ilmu yang diberikan kepada saya tidak mampu untuk dibalas, hanya Allah yang mampu membalas jasa baik En. Nordin. U r my great SIFU.. Xera X staf 96

  ReplyDelete
 4. very good arikel saya amat tertarik dgn penulisan ini kerana, masyarakat melayu mudah mengkelaskan manusia apabila mereka mewawarkan bakat dan kebolehan.Walhal saya berpendapat jika tidak berbuat demikian...kita akan ketinggalan dan tiada keyakinan diri.Sesuatu perlu dilakukan supaya anak bangsa dan masyarakat berani tampil mempromosikan diri..bukan bermegah atau riak tetapi untuk masyarakat mengenali siapa mereka..apa yg mereka boleh lakukan...Di saman ini.."promosi diri penting..selain otak yg bernas dan personaliti yang baik

  ReplyDelete
 5. Syed Fairus... tentunya boleh bercerita kepada mereka yang bertanya. Tetapi perlu memperagakan kejayaan dengan niat untuk memotivasikan mereka yang memerlukan.

  Hilman... yang penting adalah niat. Andainya ketika berniat untuk menyampaikan itu, hati berubah niat berkongsi menjadi riak, istighfar dan perbetulkan kembali niat. Itulah cabaran untuk menjadi seorang dai'

  Xera... kita memang ada baik dan ada jahatnya. Kita kenalah sampaikan yang baik aje. Mudah-mudahan ketika bercakap dan menulis mengenai kebaikan, mata, telinga dan hati kita sendiri terikut dan tunduk dengan nasihat sendiri.

  Maslina... betul pendapat saudari. Kena berani bertempat dan tak malu bertempat.

  ReplyDelete