Wednesday, July 28, 2010

Tanggapan Silap Masyarakat


BEBAN SEORANG
WAKIL RAKYAT


SETELAH mengaminkan doa pak imam di sebuah masjid di pinggir kota, dan ketika hendak beredar, saya nampak beberapa orang jemaah meluru ke arah seseorang. Setelah mengamati dari jauh, tahulah saya para jemaah itu berkerumun untuk bersalaman dengan seorang Wakil Rakyat.

Di antara mereka yang menemui Wakil Rakyat itu adalah seorang kenalan saya, Harun. Lama saya tak bertemu dengan Harun. Lantas saya berdiri menunggunya bersalaman dengan Wakil Rakyat itu. Saya ingin menyapa Harun bila dia menapak ke arah saya. Namun saya teragak-agak hendak menegur kerana tampak keruh di wajahnya. Sebaik sahaja Harun terpandang saya, wajahnya jadi berseri pula. Lalu kami terus bertegur sapa.

“Tadi aku nampak wajah kau monyok, aje. Kenapa?” tanya saya. “Alah… YB Mat yang aku jumpa tadi sebenarnya kawan sepermainan. Bila terpandang aku, dia bukan main lagi tersengih nak bersalam. Tapi sebaik sahaja hendak bersalaman, dia tertoleh ke arah orang di sebelah aku.
Baru saja bersentuh jari, dia dah lepaskan tangan dan bersembang dengan orang itu. Lafaz salam aku pun entah dijawab, entahkan tidak. Kalaulah macam ini perangainya, kalau dia bertanding di kawasan aku lagi, aku tak akan undi dia…”

Daripada tutur katanya, jelas sekali Harun berasa tidak dipedulikan oleh Wakil Rakyat yang juga kawannya itu. Perasaan kecil hati itu wajar, sebagai seorang manusia. Namun, bila ia melarat sampai berniat untuk tidak mengundi orang politik itu semata-mata kerana orang itu tidak betul-betul bersalaman dengannya, itu sudah tidak patut.

WAKIL RAKYAT adalah di antara manusia yang amat sibuk. Hanya segelintir sahaja yang menyibuk. Mungkin, selain daripada peranan sebagai seorang bapa, dia juga adalah seorang suami, bapa mentua dan seorang menantu di peringkat keluarga. Dia mungkin juga adalah ketua, pemimpin, pengurus, perunding, penasihat, penyelesai masalah dan ada kalanya menjadi pak imam di kariahnya.

Kesibukannya pula daripada pagi sampai ke malam. Merasmikan majlis, bermesyuarat, berdialog, berdebat, menolong rakyat dan meluluskan permohonan adalah kerja sehariannya melebihi 14 jam sehari dan 7 hari seminggu.

Namun, apa yang kita selalu lihat ialah ketika dia berucap di pentas, berdebat di Parlimen, bercakap dalam sidang akhbar atau bersembang ketika menjamu selera selepas merasmikan majlis atau bila kita terserempak dengannya di kafe.

Itulah imejnya di mata masyarakat. Tekanan di fikirannya sebagai bapa, suami, ahli keluarga dan tentu sekali sebagai ahli politik kita tidak nampak. Semakin tinggi pangkatnya di dalam parti, semakin sukar dia mempunyai masa untuk dirinya. Malah, sebagai pemimpin di peringkat nasional, jadualnya disusun, masanya di sesuatu majlis dicatu dan langkahnya pun diatur. Seolah-olah dia adalah robot atau produk bernyawa.

Malangnya, kerana mereka begitu prihatin terhadap rakyat, dan kerana mereka bisa bercakap untuk menenang dan menyenangkan hati ketika bertemu kita, kita perasan yang kita satu-satunya orang yang paling disukainya. Maka secara tidak sedar, kita melantik Wakil Rakyat sebagai penyelesai segala masalah kita.

Kita bukan sahaja meminta pertolongan mereka untuk kemasukan anak ke sekolah asrama penuh, merekomen permohonan tanah, tapak niaga, pinjaman bank, gelanggang futsal, kipas angin dalam balai raya dan sejadah di surau. Malah, tempat mandi mayat pun kita pinta mereka dermakan.

Permohonan berbentuk material itu boleh dikatakan wajar dipenuhi oleh Wakil Rakyat. Tetapi jika sampai kita pinta pertolongan spiritual dan mental yang berlebih-lebihan, itu sudah di luar kemampuan ahli politik itu. Wakil Rakyat tidak boleh mengatasi masalah banjir. Itu masalah jurutera.

Mereka tidak boleh menyelesaikan masalah kemiskinan. Itu tanggungjawab pakar ekonomi. Mereka juga tidak boleh hapuskan masalah mat rempit. Ia kerja pakar psikologi. Mereka tidak dapat selesaikan masalah pengangguran. Itu bidang pengurusan sumber manusia. Mereka juga tidak mampu satukan rakyat. Ia tugas ahli sosiologi dan tanggungjawab rakyat sendiri.

Apa yang mampu mereka lakukan ialah menyampaikan denyut citarasa rakyat melalui saranan, gesaan dan cadangan. Melalui kuasa undi mereka sebagai Wakil Rakyat, mereka meluluskan undang-undang di Parlimen. Itu sahaja kuasa sebenar mereka. Jika kita pinta lebih daripada itu, kita bukan sahaja merosakkan pertimbangan mereka, tetapi juga masa depan kita sendiri.

Konfusius pernah berkata, ‘Pemimpin itu umpama matahari. Mereka menyinari. Namun, andai dihampiri, kita rentung jadinya.’


Artikel ini terbit di akhbar Sinar Harian pada 28.7.2010

No comments:

Post a Comment