Wednesday, May 12, 2010

Mereka Yang Blurr


Foto: buycostumes.com
MANUSIA YANG
BERFIKIRAN KABUR

SEKALI-SEKALA
saya ikuti juga perlawanan bolasepak English Premier League. Walaupun tidak berminat lagi mengikutinya dengan tekun seperti sewaktu remaja, namun bila ada peluang, saya layan juga seadanya.

Bertugas di akhbar memberi kesempatan buat saya terserempak dengan liga bolasepak itu, sewaktu minum malam selepas menyiapkan kerja di bistro mamak. Jadi, kedai makan mamak yang terkenal dengan taktik melaris jualan dengan tayangan bolasepak di televisyen selalunya menjadi pilihan saya kerana kemeriahan suasananya. Ia menyegarkan kembali otak yang telah letih bekerja.

Pada suatu malam hujung minggu, saya bertemu dengan kawan-kawan lama di sebuah kedai mamak yang menayangkan perlawanan bolasepak di sebuah skrin besar. Tentu sekali perjumpaan itu sentiasa disulami dengan keriuhan para pelanggan lain yang menonton. Sambil berbual, mata kami meleret ke skrin. Sambil bergelak ketawa, kami juga bertepuk sorak apabila menyaksikan jaringan gol. Pada malam itu, ditayangkan perlawanan bolasepak di antara pasukan Chelsea dan Arsenal yang mana Chelsea mendahului 2-0.

Sedang asyik bersembang, tiba-tiba muncul Razi. Dia yang tinggal di Selayang, baru pulang dari majlis kenduri saudaranya di Shah Alam. Tujuannya singgah di kedai mamak ini hanya semata-mata hendak mengikuti perlawanan bolasepak. Rupa-rupanya dia kekal sebagai peminat bolasepak yang tegar sejak di zaman kampus. Kami semua tergelak bila ternampak Razi kerana terkenal dengan sikapnya yang blurr ataupun kabur.

“Siapa yang lawan, malam ni?” soalnya. “Chelsea lawan Arsenal,” jawab saya. “Siapa, leading?” tanyanya lagi. “Chelsea leading, 2-0,” sahut saya ringkas. “Arsenal sedang kalah, ke?”

Kata-katanya itu membuatkan kami semua tertawa terbahak-bahak. Manakan tidak? Apabila pasukan Chelsea sedang mendahului 2-0, tentulah pasukan Arsenal sedang mengalami kekalahan, kerana pasukan itu sedang menentang pasukan Chelsea. Keadaannya tampak seperti common sense, tetapi common sense rupa-rupanya bukan common bagi semua orang termasuk Razi. Dan kami semakin geli hati kerana Razi tidak faham mengapa kami tertawakannya.

Di kalangan kita terdapat mereka yang kabur ataupun blurr. Mereka lambat faham dengan sesuatu situasi. Orang kata, pick-up mereka lambat. Inilah jenis manusia yang bila pergi ke surau memakai selipar merah, tetapi pulang dengan selipar kuning. Dia boleh tidak sedar yang dia sudah menyarung selipar orang lain.

Inilah jenis manusia yang bila memandu, dia tidak memasang lampu di waktu malam. Baginya, cukuplah lampu jalan membantunya melihat. Sedikit pun dia tidak sedar bahawa orang lain perlu nampak lampu keretanya supaya tidak terjadi perlanggaran. Inilah juga jenis manusia yang bila meminjam pen kita di pejabat pos untuk mengisi borang, dia terus menyisip pen itu di poketnya tanpa menyedari yang pen itu seketika tadi dipinjam daripada kita.

Manusia menjadi kabur atau blurr kerana matanya melihat ke mana-mana sahaja kecuali di sini. Fikirannya pula berada di mana-mana sahaja kecuali di waktu sekarang. Dalam banyak ketika dan keadaan, dia sebenarnya asyik berbual dengan dirinya sendiri. Yang didengar adalah suaranya sendiri dan bukan suara orang lain di sekelilingnya. Tekanan masa dan desakan memikirkan pelbagai perkara akan menjadikan seseorang itu blurr.

Namun, orang begini tidak berbahaya kepada orang lain. Mereka mungkin memberi sedikit kerengsaan kepada orang di sekelilingnya. Dalam banyak ketika, mereka adalah penyeri suasana kerana kebingungannya. Dalam beberapa keadaan, kita pun pernah menjadi manusia yang blurr. Kerana itu, bila kita tertawakan manusia yang blurr, sedarilah yang kita sebenarnya mentertawakan diri kita sendiri!

Artikel ini terbit di akhbar Sinar Harian pada 12.5.2010.

No comments:

Post a Comment