JUADAH MINUM
PETANG
YANG ALAHAI
YANG ALAHAI
RAMAI dari kalangan mereka yang bekerja akan membeli kuih-muih untuk juadah minuman petang. Di kebanyakan kawasan perumahan ada banyak gerai-gerai tepi jalan dan kaki lima yang menyediakan pelbagai jenis makanan. Kita boleh memilih samada hendak makan kuih tradisional Melayu atau makanan barat seperti burger, meatballs atau Jepun seperti teriyaki.
Tapi akhir-akhir ini semakin ramai pula peniaga yang tak pandai memasak
tetapi hendak berniaga juga. Mereka menjual kuih-muih yang bukan sahaja
kemetot, tetapi punyai rasa yang tidak seperti yang sepatutnya. Dan mereka tidak
rasa bersalah menjual makanan yang entah apa-apa.
Mereka jual keropok lekor yang liat. Bila kita gigit, kena pulas macam gula
tarik untuk memutuskannya. Ada goreng pisang togel, yang mana tepung salutnya
entah ke mana. Ada lepat pisang masin, karipap berintikan angin, kuih bingka
kenyal dan cucur kulit udang. Mentang-mentanglah kita yang pulang kerja ini
kelaparan dan hendak cepat balik ke rumah, mereka jual kuih muih minuman petang
yang tidak mementingkan kualitinya.
Akibatnya, kita terpaksa menyuap kuih yang lain rupa tetapi rasanya sama.
Macam kebanyakan kuih raya sekarang. Kuih-muih Melayu mempunyai rasa yang
pelbagai meskipun bentuknya hampir serupa. Rasa lepat ubi dan lepat pisang
tidak sama. Begitu juga di antara kuih kasui dan kuih sagu merah. Cubalah kuih
lapis dan seri muka, rasanya berlainan di antara keduanya. Begitu juga rasa di
antara buah Melaka dan kuih lopis.
Tetapi apabila kuih-muih yang dijual sudah tidak dihidang di dalam talam,
tetapi di dalam paket plastik, sepatutnya rasanya harus dijaga agar keaslian
terpelihara. Walaupun kuihnya diikat dengan dawai kokot yang menggantikan lidi
seperti kuih pulut panggang, atau plastik yang menggantikan daun pandan seperti
tepung pelita; sesudah bertukar rupa, biarlah rasanya tidak berubah.
Maaf cakaplah. Dahulu, hanya mereka yang pandai buat kuih sahaja yang
berani menjual. Sekiranya kuihnya kenyal, liat dan tawar, dia sendiri malu
untuk jadikannya sebagai bahan jualan. Tetapi sekarang ini, semakin ramai
mereka yang menjualnya bukan membuatnya sendiri di rumah. Maka terjadilah
kuih-kuih yang alahai rasanya walaupun harganya, alamak!
Di kampung-kampung, rasa putu piring hampir sama di antara satu gerai
dengan satu gerai yang lainnya. Begitu juga rasa kuih-muih yang lain. Mungkin
ada satu dua sahaja gerai yang menjual kuih-muih yang kurang kualiti dari segi
rupa dan rasanya. Tetapi di bandar-bandar pula keadaan sebaliknya. Kita sukar
menemui gerai yang menjual kuih-muih yang sedap-sedap, tetapi banyak gerai yang
menjaja kuih-muih yang rasanya membuatkan kita tidak hendak membeli lagi.
Kuih juga adalah salah satu daripada cabang budaya selain daripada bahasa,
tulisan, pakaian, adat dan seninya. Jika seseorang itu menjual kuih
tradisional, dia sebenarnya mempamerkan budaya masakan bangsanya. Selain
menjual, dia juga menjadi penggalak kepada pemakanan masakan Melayu. Kerana
itu, dia juga adalah pemangkin kepada kelangsungan amalan bangsanya. Dia bukan
hanya menjual, hendak buat duit sebanyak yang boleh, tetapi tidak mengendahkan
lagi citarasa bangsanya.
Justeru itu, sekiranya dia tidak menjaga kualiti makanan budaya bangsanya,
tanpa dia sedari, dia telah menjauhkan bangsanya daripada menikmati budaya
pemakanannya. Para pelanggan akan memilih makanan segera yang rasa serta
kualitinya sama walau di restoran mana yang mereka langgani. Akhirnya, kita
akan mempunyai selera yang berbeza; selera Amerika, Itali, Korea, Jepun dan
tidak lagi selera orang Melayu.
Berbanding dengan masakan Melayu pula seperti nasi dagang, nasi kerabu,
asam pedas, laksa utara dan laksa Johor yang masih terjaga kualiti rasanya,
nampaknya kuih muih Melayu semakin terabai. Ia diabaikan oleh para pembuatnya
sendiri.
Apakah pembuat kuih-muih Melayu ini sedar yang mereka adalah penjaga salah
satu cabang budaya Melayu? Dan, apakah pihak berwajib juga melihat penjagaan
kepada kualiti rupa dan rasa masakan adalah tanggungjawab mereka sebagai salah
satu fungsi menjaga budaya rakyat dalam negara pimpinannya?
Sudah sampai masanya kita tidak hanya melihat aspek pentadbiran serta
perniagaan semata-mata tanpa menitikberatkan kepada kualiti barangan jualan itu
sendiri. Justeru itu, selain daripada meluluskan permit perniagaan oleh Pihak
Berkuasa Tempatan, kebersihan oleh Jabatan Kesihatan, keselamatan oleh Pihak
Bomba dan Penyelamat, kita perlu ada piawaian dari segi kualiti rasa masakan.
Barangkali perlu ada jabatan daripada Kementerian Kebudayaan yang menjaga
kualiti makanan khususnya kuih-muih sebagai keperluan mengekal budaya bangsa.
Nampak remeh tetapi penting. Kita punyai ramai graduan yang berkelulusan dalam
bidang kulineri untuk menjadi pemeriksa kualiti rasa masakan.
Jika kita mempromosi sesetengah tempat perniagaan dan medan selera sebagai
tumpuan pelancong, kita juga perlu mengurus secara mikro aspek kualitinya. Mana-mana peniaga yang tidak mencapai tahap
kualiti yang sepatutnya harus dihantar mengikuti kursus supaya kemahiran
pembuatan kuih-muihnya menepati kualiti rupa dan rasanya.
Pokoknya, para peniaga berperanan menjaga salah satu cabang budaya kita
ini.
AGEN TOGEL ONLINE TERPERCAYA CERIA4D
ReplyDeleteWA : +62 82393544066
#PROMO CERIA
-BONUS DEPO 10RB
-BONUS NEXT DEPO 1%
-BONUS REFFERAL 2%
-JACKPOT 4D 3D 2D NO HP TOTAL HADIAH 5 JUTA !!
-LOMBA GRUP HADIAH RATUSAN RIBU !!
- TERSEDIA DEPOSIT VIA " PULSA "
- LIVE GAME CASINO & SBOBET (BOLA)
- Fitur Game Casino (POKER , SBO )
- BEBAS LINE 2D/3D/4D
_________________________________________
DISCOUNT TOGEL dibawah ini :
>2D DISCOUNT : 29% x 70
>3D DISCOUNT : 59% x 400
>4D DISCOUNT : 66% x 3.000
LINK DAFTAR:
WWW . JPCERIA . COM
CERIA4D
BANDAR TOGEL ONLINE
TOGEL ONLINE
CERIA4D
BANDAR TOGEL ONLINE
TOGEL ONLINE
JUDI ONLINE
BANDAR ONLINE
TUKANG TOGEL
AGEN TOGEL
MAIN TOGEL
BANDAR TOGEL
JPCERIA
CERIA4D BANDAR TOGEL
DAFTAR CERIA4D
kuşadası
ReplyDeletezonguldak
ısparta
siirt
kıbrıs
CSEN6