Sunday, August 16, 2009

INGATAN DARI SURAH AL-HUJRAAT

HATI KITA HATI ORANG


--Foto: sarahtidaksendiri.wordpress.com

ALHAMDULILAH. baru-baru ini saya berpeluang mendengar bacaan ayat-ayat suci al-Quran dalam sebuah majlis sebuah parti politik. Bacaan dan terjemahan surah Al-Hujraat, benar-benar berkesan di hati kerana ia memperingatkan saya mengenai pelbagai polemik, konflik, krisis dan kritik yang sudah menjelma menjadi kata mengata, senda mempersenda, maki hamun malah fitnah memfitnah sesama kita. Surah ini seharusnya menjadi renungan pelbagai pihak di kalangan orang politik, orang persatuan, orang surau, malah orang di pejabat-pejabat.

Renungkanlah di antara peringatan
daripada ALLAH dalam surah ini:

Ayat 6:
PENTINGNYA MENYELIDIK
SESUATU BERITA, CERITA & GOSSIP

WAHAI orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

Ayat 10:
MENDAMAIKAN PIHAK YANG BERSENGKETA,
BUKAN MENGAPI-APIKAN

SEBENARNYA orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.

Ayat 11:
LARANGAN MENINGGI DIRI
DAN MENGATA ORANG LAIN

WAHAI orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah dia beriman dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

Ayat 12:
LARANGAN BERPRASANGKA
DAN MENCARI SALAH ORANG

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.

Ayat 13:
ALLAH MEMANDANG KETAKWAAN,

BUKAN KETURUNAN

WAHAI umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (13)

SESUNGGUHNYA pertelingkahan dan pergeseran yang terjadi berpunca kerana kegagalan masing-masing menjaga hati. Perasan yang hati masing-masing masih putih bersih. Kerana itu berani dan konfiden melakukan apa sahaja dosa tanpa menyedari hati sudah mula dipenuhi titik-titik noda.

Hadis Rasulullah:
“Sesungguhnya dalam jasad manusia itu ada seketul daging, jika baik daging itu itu maka baiklah keseluruhan jasad dan jika buruk, maka buruklah jasad keseluruhannya, ingatlah bahawa daging itulah hati”.

Bila hati sendiri tidak terjaga,
bagaimana hendak menjaga hati orang lain?

3 comments:

 1. tanggungjawab sekarang lagi berat. menuntut untuk memandang semua perkara dengan mata hati, bukan dengan mata kasar.

  apabila kerja kita berkait dengan berita, sangatlah besar tanggungjawabnya.

  sebab selepas itu, yang membacanya selalu amik terus je, tak buat selidik. semua harap yg dilaporkan itulah yang benar.

  selalulah berdoa untuk mendapatkan ilham-ilham yang baik dari Allah.

  ReplyDelete
 2. Sdra Hilman,
  Benar kata-katamu. Seboleh mungkin, berita yang diterima perlu diselidiki kesahihannya. Dalam era teknologi maklumat, kita terlalu banyak menerima maklumat yang tidak semestinya betul. Perlu sentiasa waspada bila menerima sesuatu berita.

  Dan, kita perlu bertanggungjawab bila kita mula menyebarkan berita yang kita terima itu. Jika tidak, kita jadi penyebar berita palsu.

  ReplyDelete
 3. skrg sume jaga perut...bukan hati da...

  ReplyDelete