Sunday, February 15, 2009

TAHUN ANTARABANGSA ASTRONOMI 2009

MENATAP
LANGIT


TAHUN ini dipilih sebagai Tahun Antarabangsa Astronomi 2009 sempena ulangtahun penggunaan teropong oleh pakar astronomi Galileo Galilei. Syukur kerana dalam keadaan dunia yang semakin uzur, kita diingatkan untuk menatap langit melihat ciptaan-NYA.

Tahun Antarabangsa Astronomi 2009 yang diusahakan oleh International Astronomical Union dan UNESCO bertujuan untuk menggalakkan warga dunia untuk menyedari kedudukan mereka di alam ini, melihat langit siang dan malam dengan rasa takjub. Berasa takjublah dan iringilah ia dengan tasbih kesedaran bahawa ia aturan ALLAH.

Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang; Dan bulan apabila ia mengiringinya; Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata; Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita), Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh - yang melambangkan kekuasaanNya); Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya);

~ Surah Asy-Syams 1-6 ~

Susunan dan aturan siang dan malam sejak The Big Bang berbilion tahun yang lalu hanya dengan firman Kun Fayakun-NYA, tidak pernah gagal menyusun peredaran bulan, bumi, matahari dan segala planet dalam sistem solar. Malah dalam sistem Bimasakti, malah dalam sistem galaksi, malah peredaran bintang-bintang hingga ke sidratul muntaha. Meskipun berlaku pertembungan galaksi di angkasaraya, ALLAH Yang Maha Penyayang tidak mengizinkan ia terjadi pada bumi ini.

Para saintis sependapat, adalah mustahil berlaku pelanggaran planet di dalam sistem solar buat beribu-ribu tahun akan datang kerana setiap planet terpisah di antara satu sama lain beribu batu jaraknya di antara satu sama lainnya.

Insaflah, ALLAH yang menguasai kesemuanya.Tuhan yang menguasai segala alam langit dan bumi. Dan (ingatlah), Allah sentiasa menyaksikan tiap-tiap sesuatu.
~ Al-Buruuj, 9 ~
IRONI TAHUN
ANTARABANGSA
ASTRONOMI 2009


SELASA
lalu, 10 Februari 2009, dua buah satelit berlanggar 500 batu di angkasa. Satelit Russian Cosmos 2251 dan satelit Iridium Amerika telah bertembung dan mengakibatkan serpihan-serpihan yang boleh membahayakan International Space Station iaitu stesyen angkasalepas antarabangsa yang dihuni oleh sebilangan angkasawan untuk membuat pelbagai kajian sains.

Kerana itu, betapa hebatnya manusia yang melancarkan beratus-ratus buah satelit ke langit, ia tidak dapat menandingi kehebatan ALLAH yang mengatur peredaran berbilion bintang di langit. Subhanallah.

No comments:

Post a Comment